Windesheim integreert e-learning in opleiding

Afgelopen juni is Ferdi Hofstede, docent Bedrijfskunde aan hogeschool Windesheim, gestart met e-learning Lean Six Sigma Green Belt bij Skoledo. Daarna heeft hij de Lean Six Sigma Black Belt succesvol afgerond. Circa 100 studenten van de opleiding bedrijfskunde op Windesheim (major Operations Management) volgden de e-learning in combinatie met zes colleges en een procesanalyse. Toen zijn studenten de e-learning Green Belt bij Skoledo volgden kon Ferdi hen goed begeleiden en coachen. Wij vroegen Ferdi Hofstede hoe hij dit heeft aangepakt en wat zijn ervaringen waren.

Waarom?

Windesheim zorgt altijd voor aansluiting van het curriculum op de wensen en eisen van het werkveld. Ferdi en zijn collega’s komen veel bij bedrijven voor stage- en afstudeerbegeleiding. Zij zien met eigen ogen dat Lean Six Sigma certificeringen steeds belangrijker worden in de praktijk. Met die gedachte in het achterhoofd werd besloten om het Lean Six Sigma Green Belt traject op te nemen in de opleiding.

Hoe is dit in zijn werk gegaan?

Individueel volgden de studenten de e-learning Lean Six Sigma Green Belt bij Skoledo. Een belangrijk leerdoel hierbij was om procesmatig te leren denken en kijken. Tevens vond ik het belangrijk dat studenten de geleerde theorie direct konden toepassen in de praktijk. De projecten begeleidde ik samen met mijn collega’s Martine Peters en Bart Lip vanaf de hogeschool terwijl de studenten in hun eigen tijd de e-learning volgden. Studenten mochten de toets pas maken wanneer zij de hele e-learning hadden doorlopen, zo weten we dat ze alle informatie tot zich hadden genomen”.

Dynamiek

Ferdi koos ervoor om de studenten niet allemaal hetzelfde bedrijf of proces te laten analyseren. De studenten konden zelf kiezen bij welke organisatie zij de procesanalyse deden, dit mocht zowel bij een stageadres als een compleet ander bedrijf. “Omdat de diversiteit in de bedrijven, processen en groepen zo groot is levert dit heel verschillende projecten op. Dit zorgt voor veel dynamiek in de klas, maar ook dat de ene groep andere begeleiding nodig heeft dan de andere groep. Een groot gedeelte van de theorie zit in de e-learning dus daar hoefde ik minder tijd aan te besteden. De groepen kunnen na een aantal intensieve workshops gewoon aan de slag met hun eigen opdracht, ik loop dan langs en geef ze de begeleiding die ze nodig hebben. De studenten reageerden er ook positief op dat zij de e-learning in hun eigen tijd en tempo konden maken. Dit zorgde al met al voor een zeer gevarieerde major.

Black Belt

Voor de studenten die interesse hadden in de Lean Six Sigma Black Belt bood Ferdi aan dat zij deze ook bij Skoledo konden volgen. Naast je studie kun je dus een Lean Six Sigma Black Belt certificaat halen. Kortom, genoeg ontwikkelingsmogelijkheden bij hogeschool Windesheim!

Iedere student kon ervoor kiezen om de Lean Six Sigma Black Belt te gaan volgen. Voor het volgen van de Black Belt wordt er wel een flinke inspanning van de student gevraagd. Naast een fulltime studie is de Black Belt wel fors. Maar je zag dat de studenten die ervoor kozen om het te volgen, het ook hebben gehaald. Ze mogen er trots op zijn dat ze dat hebben gefixed! De drie studenten die de Black Belt inmiddels hebben behaald zijn Lauranne de Graaf, Bart Otten en Rudy van der Hoek, zij verdienen een groot compliment!”

Hoe heb je zelf de e-learning gevolgd en heb je nog tips voor deelnemers?

Ik stelde voor mijzelf altijd een bepaald voortgangspercentage wat ik op een dag wilde doen. Er ligt als het ware een bepaalde werkvoorraad en die moet zo snel mogelijk weg. Ik maakte voor mijzelf eigenlijk een soort burn-down chart. Je begint op 100% en je wilt naar beneden afwerken, voor mij werkt dat wel. Natuurlijk zijn er dagen dat het niet past in je agenda maar voor mij werkte het vooruit plannen gewoon goed. Ik moet zeggen dat de hele e-learning heel gestructureerd en duidelijk is opgezet. Je kunt zelf de afweging maken om minder aandacht te besteden aan onderwerpen die je al redelijk goed kent en wat meer aandacht aan de onderwerpen die je lastiger vindt. Het examen maken vind ik altijd wel spannend en tegelijkertijd ook wel heel leuk. Je drukt op het einde van het Black Belt examen op een knop en je ziet direct of je geslaagd bent of niet.

Bij Windesheim kunnen studenten dus hun Lean Six Sigma Green Belt en eventueel de Black Belt behalen. Procesverbeteraars stromen de arbeidsmarkt op!

Wil je meer weten over onze Lean Six Sigma Black Belt opleidingen? Klik dan hier!