Werkzaamheden Scrum Master

Steeds meer organisatie gaan ‘Scrummen’. In Scrum kennen we een aantal rollen, zoals; de Product Owner, de Scrum Master en het Development Team. Maar wat zijn nou de taken van zo’n Scrum Master? Waarom kennen we binnen Scrum een Scrum Master? Lees er meer over in dit artikel!

Scrum-guide
Volgens de Scrum-guide is de Scrum Master verantwoordelijk voor het promoten en ondersteunen van Scrum. Scrum Masters doen dit door iedereen te helpen om de theorie, praktijk, regels en waarden van Scrum te begrijpen. Tevens zorgt de Scrum Master ervoor dat alle Scrum gebeurtenissen plaatsvinden en dat aanwezigen het doel begrijpen. Een aantal van die Scrum gebeurtenissen zijn: de Sprint Planning, Dagelijkse Scrum en de Sprint Retrospecive.

Dienend Leider
De Scrum Master is een dienend leider voor het Scrum-team. De Scrum Master helpt diegenen buiten het Scrum-team te begrijpen welke van hun interacties met het Scrum-team behulpzaam zijn en welke niet. De Scrum Master helpt iedereen deze interacties te veranderen om zo de waarde, die door het Scrum-team wordt gecreëerd, te maximaliseren.

Coach
Je kunt stellen dat de Scrum Master een coach en facilitator is. Hij of zij is geen manager van het team, maar in plaats daarvan steunt hij de Product Owner, coacht het team, en zorgt ervoor dat processen worden aangepakt en nageleefd. De Scrum Master is verantwoordelijk voor het proces, een correct en continue implementatie van het Scrum raamwerk en de maximalisering van de voordelen ervan.

Productontwikkelingstraject
Het productontwikkelingstraject blijft de verantwoordelijkheid van de Product Owner. Het is aan de Product Owner om beslissingen te nemen omtrent de Product Backlog. De Product Owner is verantwoordelijk voor het product, de Scrum Master is verantwoordelijk voor het proces. De Scrum Master kan de Product Owner helpen met betrekking tot functionaliteit-kwesties, of om feedback van gebruikers te beantwoorden en om (indien nodig) de ontwikkeling af te stemmen op veranderingen van buiten het bedrijf. De Scrum Master helpt de Product Owner de werkzaamheden van het team effectief te beheren. Dit doet hij of zij onder andere met behulp van een Sprint Backlog, een uitgekiende Sprint-planning en het bewaken van review meetings.

Kortom
Dus onthoudt: de Scrum Master is waarschijnlijk iemand die je nog niet eerder hebt ontmoet als je in een meer traditionele achtergrond werkt. Hij of zij is een facilitator en een coach, maar is niet verantwoordelijk voor het productontwikkelingstraject of het managen van het Scrum-team. De taken van een Scrum Master zijn enorm, deze taken zie je ook hieronder.

Bron: https://www.priom.nl/blog/het-einde-van-de-scrum-master

Wil jij nou meer weten over de verschillen Scrum rollen en gebeurtenissen? Bekijk dan eens onze e-learning Mastering Scrum en wordt zelf een echte Scrum Master!