Wat is Minitab?

Minitab is statistische software. Minitab wordt gebruikt om betrouwbare en nauwkeurige data te verzamelen, te visualiseren en te toetsen. Het draait op een Windows. Voor Apple/MacBook is er een beperkte versie te koop. Het softwareprogramma bezit de gebruiksvriendelijkheid van Excel en heeft als toegevoegde waarde dat je veel sneller en makkelijker geavanceerde statistische analyses kunt maken. Hoe werkt het, hoe passen organisaties Minitab toe en wat is de waarde? Wij leggen het je uit!

Waarom gebruiken organisaties Minitab?
Je gebruikt Minitab omdat je ‘iets’ wilt onderzoeken. Dat ‘iets’ is vaak een bedrijfsproces, of de producten en diensten die uit een bedrijfsproces komen. Minitab wordt veel ingezet door organisaties die Lean Six Sigma verbeterprojecten uitvoeren. Minitab helpt je om gemakkelijk te kunnen oordelen over de huidige prestaties van een proces en daarop beslissingen te kunnen nemen.

Hoe gebruik je Minitab?
Over het algemeen doorloop je bij het gebruiken van Minitab 3 stappen:

  1. Maken van een dataset
  2. Visualiseren en verkennen van de prestaties
  3. Analyseren van de prestaties

Dataset
Het gebruiken van Minitab begint met het maken van een dataset. De kolommen van de dataset vul je met data. Dat kan bestaande data zijn die je uit ICT-systemen van de organisatie hebt gehaald, zoals SAP, Navion of Excel. Het kan ook gevuld worden met nieuw verzamelde met data, uit bijvoorbeeld een steekproef. Het is gemakkelijk om data te importeren in Minitab. Zorg er wel voor dat die data juist en betrouwbaar is! Immers, rubbish in is rubbish out!

Hieronder zie je een voorbeeld van een dataset in Minitab. Een producent van golfkartonnen verpakkingen heeft per plaat (kolom C1) de prestaties op gebied van bewerkingstijd (kolom c2) en doordrukkracht (kolom c3) gemeten. Tevens is geregistreerd wie de plaat gemaakt heeft (kolom c4), van welk kartonsoort de plaat gemaakt is (kolom c5) en op welke werkplek de plaat gemaakt is (kolom c6).

Visualiseren en verkennen van de prestaties
Vervolgens kun je met Minitab eenvoudig de recente prestaties in kaart brengen. Met gemak breng je basis statistieken in kaart.

Tevens kun je in een handomdraai een control chart maken die toont of die prestaties stabiel en normaal zijn. De grenzen voor stabiel en normaal zijn de door Minitab aangebrachte lijnen bij de UCL en LCL. Op basis van de data heeft Minitab deze grenzen berekend. Je ziet in het onderstaande figuur dat er één niet-normale prestatie gemeten is, een zogenaamde uitschieter.

Met een Proces capability krijg je inzicht of die prestaties ook goed genoeg zijn. De rode lijn bij de LSL en die representeert de specificatielimiet, of te wel de grens van goed of fout. Prestaties rechts van die lijn zijn goed.

Analyseren van de prestaties
Nu helder is wat de huidige prestaties zijn, rest de vraag wat invloed heeft op de gemeten prestaties? Je kunt hier zicht op krijgen door de prestaties per mogelijke invloedsfactor te visualiseren. In Minitab is daarom de onderstaande boxplot gemaakt. Hierin zie je dat de sterkte van het karton (prestatie) per type karton verschilt (invloedsfactor).

In een individual value plot kun je met gemak de bewerkingstijden (prestatie) per operator (invloedsfactor) inzichtelijk maken.

Een greep uit de mogelijkheden die Minitab biedt
De getoonde voorbeelden betrof slechts “een greep uit de mogelijkheden” die Minitab biedt. Het biedt mogelijkheden om een betrouwbare dataset te maken, prestaties te visualiseren en te analyseren. Wil je graag meer weten over Minitab om te kijken of het jou kan helpen? Bekijk dan eens een de gratis Minitab introductie training van Skoledo. Deze is online te volgen en het geeft jou de kans om kennis te maken met de belangrijkste functies in Minitab.