Verschillende belts in Lean Six Sigma

Lean Six Sigma is een term die je steeds vaker voorbij hoort komen op de werkvloer, als het aankomt op het verbeteren van bedrijfsprocessen en het bedrijfsresultaat. Van origine is Lean Six Sigma een Japanse methodiek. Het vindt zijn oorsprong bij de Toyota Motor Company en heeft sindsdien ook zijn weg gevonden naar het westen. Kort samengevat helpt de Lean Six Sigma techniek bij het realiseren van een kostenreductie, helpt het doorlooptijden te verkorten en draagt het bij aan verdere verbetering van de klanttevredenheid.

In dit artikel lees je meer over de verschillende belts die je kan behalen binnen Lean Six Sigma, op welke manier deze kunnen bijdragen aan jouw organisatie, project en natuurlijk jouw eigen carrière!

Nog niet bekend met Lean Six Sigma en wil je meer weten? Lees dan ons artikel: Wat is Lean Six Sigma?

Lean Six Sigma belts

Net als bij judo zijn er voor Lean Six Sigma verschillende kleuren ‘belts’ (banden) te behalen. Er zijn drie verschillende belts, namelijk Yellow Belt, Green Belt en Black Belt. Bij Skoledo bieden we ook nog een White Belt. De White Belt opleiding is een (gratis) introductie opleiding. De benamingen komen voort uit oosterse vechtsporten en geven de moeilijkheidsgraad en het kwaliteitsniveau aan. De vraag blijft: Wat is nou precies het verschil? En welke belt sluit het beste bij jou aan?

Bij Lean Six Sigma is het van belang dat er een goede balans is tussen collega’s en in verschillende kleuren belts. Welke kleuren belts je nodig bent in je team of voor een project hangt af van de doelstellingen. We hebben de verschillende belts voor Lean Six Sigma voor je uiteengezet:

1. White Belt

De Lean Six Sigma White Belt is de introductiecursus. In de White Belt leer je wat Lean Six Sigma is, hoe Lean Six Sigma werkt, en maak je kennis met een aantal modellen en de verschillende belts. Bij Skoledo kun je de White Belt opleiding volgen via e-learning. De cursus duurt in totaal ongeveer 30 tot 90 minuten, maar dit kan je uiteraard volledig op je eigen tempo doen. De White Belt opleiding is volledig gratis!

Meer weten? Lees dan meer over de Lean Six Sigma White Belt opleiding!

2. Yellow Belt

Lean Six Sigma Yellow Belt is voor iedereen die deelneemt aan projectgroepen waarin de Lean Six Sigma methodiek wordt toegepast. Met een Yellow Belt heb je basiskennis van de methodiek en ken je de bijbehorende begrippen. Met deze kennis is de medewerker in staat om systematisch processen te analyseren en bij te dragen aan de verbetering hiervan. De Yellow Belts binnen een projectgroep worden aangestuurd door een Green Belt projectlid.

Meer weten? Lees dan meer over de Lean Six Sigma Yellow Belt opleiding!

3. Green Belt

Iemand met een Green Belt heeft een gevorderde kennis van de Lean Six Sigma methodiek, tools en begrippen. Hij of zij leidt belangrijke verbeterprojecten en stuurt continu op procesverbetering.

Een Green Belt is in staat om verbeteringen te constateren, initiëren en te implementeren. Een Green Belt faciliteert en coacht de Yellow Belts bij een project. Binnen een project gebruikt de Green Belt verschillende analysetools om vervolgens datagedreven verbeteringen te kunnen realiseren volgens de DMAIC-methode (lees ook: Wat is de DMAIC-methode?) . De Green Belt ontvangt ondersteuning en coaching van een Black Belt.

Meer weten? Lees dan meer over de Lean Six Sigma Green Belt opleiding!

4. Black Belt

Dit is het hoogste niveau binnen Lean Six Sigma. De Black Belt heeft uitgebreide kennis van de methodiek en alle onderliggende principes en tools. Black Belts dragen zorgt voor de continue verbetering in de eigen organisatie.

Een Black Belt leidt strategische en grote verbeterprojecten in de organisatie en implementeert DMAIC-technieken. Hij of zij faciliteert de projectteams die bestaan uit Green Belts en Yellow Belts. Hij of zij geeft leiding en coacht de projectteams. Een Black Belt is waardevol voor organisaties omdat diegene actief leiding kan geven en Green en Yellow Belts kan coachen.

Meer weten? Lees dan meer over de Lean Six Sigma Black Belt opleiding!

Verschillen tussen de verschillende belts

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zitten er verschillen in de belts van Lean Six Sigma. De White Belt is het laagste niveau en het hoogste niveau is de Black Belt. Wij bieden voor elke belt een passende opleiding aan middels e-learning. In onderstaande vergelijkingsmatrix zie je de verschillen tussen de belts en opleidingen.

Yellow BeltGreen Belt Black Belt
Wat ga je leren? Je leert de basisprincipes van Lean Six Sigma. Je kent de methodiek en filosofie. Je leert om systematisch processen te analyseren en te verbeteren.Als Green Belt ken jij de Lean Six Sigma methode door en door. Je bent waardevol voor organisaties omdat je actief leiding kan geven bij de verbetering van processen. Je wilt deze e-learning volgen omdat je de Lean Six Sigma wilt kennen.Je wordt expert in Lean Six Sigma. Als Black Belt ken jij de Lean Six Sigma methode door en door. Je bent waardevol voor organisaties omdat je actief leiding kan geven aan (grote) DMAIC-projecten. Je leidt grotere verbeterprojecten waarbij Yellow Belts en Green Belts kunnen worden ingezet.
Leerdoelen: Je kent Lean Six Sigma methodiek.Je beheerst alle kwalitatieve facetten van de Lean Six Sigma methodiek.Je beheerst alle facetten van de Lean Six Sigma methodiek.
Je kunt bijdragen aan het analyseren en verbeteren van processen.Je kunt processen meten, analyseren en verbeteren.Je kent de Lean Six Sigma filosofie door en door.
Je kunt oplossingen voor knelpunten bedenken.Je kunt structurele procesverbeteringen doorvoeren.Je kunt processen meten, analyseren en verbeteren.
Je kunt participeren in Lean (Six Sigma) verbeterprojecten.Je kunt (afgebakende) DMAIC-projecten leiden en uitvoeren.Je kunt statistische analyses en toetsen uitvoeren in Minitab.
Je kent de waarden van een Lean-cultuur en weet hoe bijbehorende houding en gedrag gestimuleerd kan worden.Je kent de waarden van een Lean-cultuur en weet hoe bijbehorende houding en gedrag gestimuleerd kan worden.Je kunt structurele procesverbeteringen doorvoeren.
Je kunt DMAIC-projecten leiden en uitvoeren.
Je kent de waarden van een Lean-cultuur en weet hoe bijbehorende houding en gedrag gestimuleerd kan worden.
Je kunt teams organiseren en managen om, waar nodig, verbeterprojecten te draaien
Je kunt Green Belts trainen, coachen en mentoren met betrekking tot DMAIC.
Wat ga je doen met de opgedane kennis (en kunde)?Je neem initiatief in het verbeteren van processen en draagt bij aan de procesverbetering in de organisatie. Je werkt onder leiding van een Green Belt of Black Belt.Je leidt kleinere verbeterprojecten waarbij Yellow Belts kunnen worden ingezet. Grotere verbeterprojecten doe je onder de leiding van een Black Belt.Je leidt (grote) verbeterprojecten waarbij Yellow Belts en Green Belts ingezet kunnen worden. Je managet en coacht Green Belts en Yellow Belts bij het doen van verbeterprojecten.
Waarom ben je waardevol voor de organisatie? Je bent waardevol voor organisaties omdat je actief kan bijdragen aan verbetering onder de leiding van een Green Belt of Black Belt.Je bent waardevol voor organisaties omdat je actief leiding kan geven aan verbetering van processen bij kleinere verbeterprocessen en onder leiding van een Black Belt bij kan dragen aan grotere verbeterprojecten.Je bent waardevol voor organisaties omdat je actief leiding kan geven aan DMAIC-projecten. Je leidt grotere verbeterprojecten waarbij Yellow Belts en Green Belts kunnen worden ingezet.
Werk- en denkniveau MBO+ / HBOHBOHBO / WO
Vooropleiding nodig?De Lean Six Sigma Yellow Belt opleiding vereist geen vooropleiding. Het hebben van kennis over bedrijfsprocessen en statistiek is een pré.De Lean Six Sigma Green Belt opleiding vereist geen vooropleiding. Het hebben van kennis over bedrijfsprocessen en statistiek is een pré.Er is geen specifieke voorkennis nodig om de Lean Six Sigma Black Belt opleiding te volgen. Wel is het hebben van kennis omtrent bedrijfsprocessen en statistiek een pre. Minimaal hbo werk- en denkniveau is een vereiste. Je behaalt eerst de Green Belt en vervolgens behaal je de Black Belt.
Eventuele andere competenties of vaardigheden?Beheersing van Engelse luistervaardigheid op B2/3F-niveau (havoniveau).Beheersing van Engelse luistervaardigheid op B2/3F-niveau (havoniveau).Beheersing van Engelse luistervaardigheid op B2/3F-niveau (havoniveau).
StudiebelastingVerwachting op basis van gemiddelde: 16 tot 20 studie-uren.Verwachting op basis van gemiddelde: 40 studie-uren voor theoriecertificaat en 100 studie-uren voor programma certificaat.Verwacht op basis van gemiddelde: 100 studie-uren voor theoriecertificaat en 200 studie-uren voor programma certificaat.
Praktijkopdracht verplicht?Nee.Enkel bij een programma certificaat. Theoriecertificaat is zonder praktijkopdracht.Enkel bij een programma certificaat. Theoriecertificaat is zonder praktijkopdracht.
Certificaat na afronding?Ja, Yellow Belt certificaat van Skoledo na afronding examen.Ja, Green Belt certificaat (theorie- of programma certificaat) van Skoledo na succesvol afronden opleiding. Voor het theoriecertificaat moet je het examen succesvol afronden. Bij het programma certificaat dien je ook succesvol het examen en een DMAIC-project af te ronden.Ja, Black Belt certificaat (theorie- of programma certificaat) van Skoledo na succesvol afronden opleiding. Voor het theoriecertificaat moet je het examen succesvol afronden. Bij het programma certificaat dien je ook succesvol het examen en een DMAIC-project af te ronden.
Opleiding bestaat uit:7 modules met:7 modules met:14 modules met:
circa 90 les unitscirca 101 les unitscirca 2700 les units
circa 85 embedded video’scirca 120 embedded video’scirca 364 embedded video’s
circa 300 toetsvragencirca 600 toetsvragencirca 1100 toetsvragen
circa 30 oefeningencirca 90 oefeningencirca 277 oefeningen
Begeleiding bij DMAIC-project (alleen bij programma certificaat)Begeleiding bij DMAIC-project (alleen bij programma certificaat)
In Company mogelijk?JaJaJa
Kosten:€ 195,00Theoriecertificaat: € 595,00Theoriecertificaat: € 1425,00
Programma certificaat: € 1.195,00Programma certificaat: € 2.395,00
Green to Black Belt theoriecertificaat € 895,00
Green to Black Belt programma certificaat € 1450,00
Yellow Belt opleidingGreen Belt opleidingBlack Belt opleiding

Moet ik deze certificaten in de juiste volgorde halen?

Er is geen volgorde voor het behalen van de Lean Six Sigma belts. Je kunt gelijk beginnen met een Black Belt, Green Belt of Yellow Belt. Als je meer wilt weten over wat Lean Six Sigma is kun je de White Belt opleiding volgen. Je legt een goede basis door alvast kennis te maken met de stof en de leerwijze die hierbij wordt toegepast.

Voor welk type organisaties is Lean Six Sigma geschikt?

De methodes binnen Lean Six Sigma zijn geschikt in vrijwel elk type organisatie en wordt zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid toegepast. Zo wordt het bijvoorbeeld toegepast bij banken en verzekeraars om doorlooptijden van aanvragen en afhandelingen verder te verkorten en wordt het in de zakelijke dienstverlening gebruikt voor het vereenvoudigen van bijvoorbeeld klantprocessen. Bij lokale overheden helpt het daarnaast bij het optimaliseren van vergunningsaanvragen. In de zorg wordt het ook wel toegepast om de efficiëntie in bijvoorbeeld de operatiekamer te verbeteren. Verder wordt Lean Six Sigma toegepast in het onderwijs, bij stichtingen, in de handel en in de logistiek.

Welke belt wil jij graag halen?

Bij Skoledo leer je door te doen. Onze Lean Six Sigma opleidingen voldoen aan de internationale standaarden van ISO 13053-1 en ISO 13053-2. De opleidingen zijn gemaakt door docenten die al jaren trainingen verzorgen op het gebied van Lean Six Sigma en projecten doen bij organisaties. Alle ervaring is aangewend om e-learning modules te maken die praktisch, leuk en uitdagend zijn. Leren te zien is namelijk de eerste stap richting actie.

Bekijk al onze Lean Six Sigma opleidingen