‘Tijdens hun stage gaan ze de theorie echt waarderen’

Juist in de agro&food-sector is kwaliteitsmanagement actueler dan ooit, weet docent Bedrijfskunde/Kwaliteitsmanagement Elsbeth Kauffmann van Aeres Hogeschool. “Met de e-learings van Skoledo leren ze dat niet alleen, ook het bewustzijn groeit.”

“Onze sector draait om de license to produce. Het valt en staat met voedselkwaliteit, waar veel Aeres Hogeschool-opleidingen mee te maken hebben. Toen ik hier in 2010 begon, was de houding nog wat sceptisch, maar dat is compleet veranderd. In 2015 zijn we begonnen met de Yellow Belt. Toen was het een klas, nu volgen alle tweedejaars studenten van Aeres Hogeschool Dronten en de vierdejaars minor studenten van Aeres Hogeschool Almere de e-learning. Daarna kiezen ze steeds vaker om ook de Green Belt erbij te doen. Een mooie aanvulling is dat we met de Engelstalige Yellow Belt van Skoledo elke vierdejaars student dit ook in een minor kunnen bieden, die volledig in het Engels moet worden aangeboden.”

Deeltijdstudenten vragen om Green of Black
“De eerste kennismaking met de Yellow Belt verloopt voor studenten nog wel eens moeizaam, maar dat verandert vaak, als ze er in de praktijk mee kennismaken. Dat begint als ik ze op excursie meeneem naar foodbedrijven als Arla Foods, A-ware, Farm Dairy, Nestlé of Friesland Campina. Dan zien ze dat de theorie daar in volle praktijk wordt gebracht. Alles binnen het bedrijfsleven in dit vakgebied is tegenwoordig gestuurd op basis van Lean Six Sigma. Waar de e-learnings door de tweedejaars gemiddeld niet hoog worden gewaardeerd, gaan ze de theorie echt waarderen als ze er bij hun stagebedrijf mee werken. Overigens zie je wel verschil met de deeltijdstudenten die die ervaring wel hebben en soms al een Yellow Belt gedaan hebben. Zij vragen zelfs om zo snel mogelijk de Green Belt of zelfs de Green to Black Belt te mogen doen.”

De kracht van de herhaling
“Ik kende Gosse Korte en Wilfried Toeter van Skoledo al, omdat ze hier al Kwaliteitsmanagement gaven. Ik ben ze als het ware opgevolgd, toen ik als kwaliteitsmanager vanuit het bedrijfsleven overstapte naar het onderwijs. Hun lesboek hebben we eigenlijk aangevuld met de e-learning. Naast het voordelige studententarief, in verband met het partnership tussen Skoledo en Aeres, werkt het programma heel handig en overzichtelijk. Ook de service vanuit Skoledo is prima; ze reageren snel op inhoudelijke en technische vragen. Het fijne van de systematiek is vooral de registratie en rapportage van alle resultaten. Voor de studenten werkt de kracht van de herhaling goed en ze zien direct na een vraag of opdracht hun score in beeld; dat motiveert. Een verbetertip is om de learnings te illustreren met meer groene voorbeelden. Laat zien hoeveel liter melk er bij een fabriek verwerkt wordt, hoeveel aardappelen er uitvallen of toon een filmpje met trekkers. Dat spreekt nog meer tot hun verbeelding.”