Poka Yoke (ポカヨケ)

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. We maken allemaal wel eens fouten, maar sommige fouten kunnen voorkomen worden. Denk bijvoorbeeld eens een simkaart die maar op één manier in je telefoon past. Dit wordt ook wel een Poka Yoke genoemd.

Een Poka Yoke is de Japanse term voor foolproof. Een Poka is een onbedoelde fout en Yoke is ‘voorkomen’. Het is een methode om een proces zodanig in te richten dat het bijna onmogelijk wordt om fouten te maken. Hieronder een aantal voorbeelden ⬇️

Wie kent hem nog? De Nintendo Wii. Als je deze nog kent, dan herken je ook vast de controller nog wel.  Herinner je je de stekker nog aan de onderkant? Deze kon er maar op één manier in. Oftewel een Poka Yoke. Hoe hard je ook probeerde, zonder geweld kreeg je de stekker er niet op een andere manier in. Het aansluiten van de stekker was dan ook een foolproof proces.

Nog een voorbeeld. Tegenwoordig gebruiken we allemaal HDMI-kabels (die overigens ook maar op één manier gebruikt kunnen worden), maar weet je nog die oude stekkers? Weet je wel, die met die gele, rode en witte stekker? Juist deze ja

Je ziet hoe het eigenlijk niet mogelijk is om dit verkeerd te doen. Rood moet bij rood, wit bij wit en geel bij geel. Ook weer een Poka Yoke.

Door Poka Yokes in je proces toe te voegen, wordt het proces een stuk makkelijker. Niemand kan het meer fout doen. Dit zorgt voor tijdwinst en minder defecten in je proces. Vergeet niet dat een Poka Yoke een fout moet voorkomen, het moet het niet oplossen. Denk bijvoorbeeld aan een brandblusser op de werkvloer. Dit is geen Poka Yoke, want de brand had überhaupt niet mogen ontstaan.

Wil je meer weten over Poka Yoke? Bekijk dan eens onze Lean Six Sigma opleidingen op Skoledo.com

Lean Six Sigma Yellow Belt

Lean Six Sigma Green Belt

Lean Six Sigma Black Belt