In drie weken van Green naar Black Belt LSS

Afgelopen zomer rondde Pieter Westbroek de opleiding van Green to Black Belt Lean Six Sigma met succes af. Hoewel hij twee maanden voor de pittige materie had uitgetrokken, was hij in drie weken al klaar. Wij vroegen Pieter naar zijn achtergrond, ervaringen én zijn studiegeheim.

In 2012 kwam Pieter in zijn functie van Supply Chain Planner voor het eerst echt in aanraking met Lean. Bij zijn toenmalige werkgever Johnson & Johnson werkten ze al volgens de Lean-cultuur. Hij volgde intern de opleiding tot Lean Yellow Belt en zo ontstond de bredere interesse voor de filosofie en methodiek.

Waarom?
Nadat hij bij Johnson & Johnson zijn Yellow Belt had gevolgd, besloot hij in 2014 met zelfstudie ook de Green Belt te halen. Hij volgde diverse trainingen, las verschillende boeken en paste het geleerde toe in de praktijk.

Pieter: “Vanaf het moment dat je kennis hebt van Lean merk je dat je meer inzicht krijgt in hoe je een probleem kunt oplossen. Je krijgt in eerste instantie vooral antwoord op de vraag waarom iets gaat zoals het gaat. Vervolgens maak je structuren en ga je dingen schrappen, omdat je scope anders te groot wordt. Op die manier kun je een stuk effectiever en efficiënter werken, vooral als je een team vormt met collega’s die volgens hetzelfde principe denken. Dan begrijpt men eerder waarom je dingen anders kan doen.”

Van Green naar Black Belt
Met een Lean Six Sigma Green Belt heb je een goede basis om Lean te kunnen werken, zo vindt ook Pieter. Maar om het je echt eigen te maken is meer nodig. “Daarom ben ik me gaan verdiepen in het statistiek gedeelte dat vooral bij Six Sigma naar voren komt. Ik heb via Skoledo eerst de opleiding Lean Six Sigma Green Belt gedaan en daarna ben ik gelijk doorgegaan naar de Black Belt.”

Pittig, maar uitdagend
Pieter geeft aan dat de opleiding tot Black Belt LSS een pittige was, maar toch rondde hij al na drie weken het examen goed af. “Ik had natuurlijk al een goede basis, maar vooral de manier waarop de online cursus werd gegeven maakte dat ik de stof snel eigen maakte. De verhouding tussen Lean en Six Sigma klopt en de pittige materie wordt afgewisseld met filmpjes.”

“De ene keer is het een wat serieuzer filmpje, de andere keer val je bijna van je stoel van het lachen, maar in vrijwel alle gevallen viel het kwartje direct nadat ik het filmpje bekeek. Die ontspanning tussendoor zorgde er ook voor dat ik makkelijk 6 à 7 uur op een dag kon studeren, terwijl je met enkel boeken lezen vaak niet verder komt dan 4 à 5 uur op een dag.”

Kracht van herhaling
“Ik bleef tijdens de training constant geboeid en de vele oefenvragen, goede feedback en duidelijke uitleg werkten verhelderend. Doordat de stof niet alleen in de theorie terugkomt, maar ook in het filmpje, de oefenvragen, de feedback, in opdrachten én het examen, profiteer je van de kracht van herhaling. Je ziet dat de opleiding is ontwikkeld door mensen die echt verstand hebben van Lean Six Sigma en dat ze je écht iets willen bijbrengen.”

Een cultuur creëren
Op de vraag wat zijn ambities zijn, antwoordt Pieter: “Ik wil mezelf verder ontwikkelen op LSS Black Belt-niveau, want ik ben nooit klaar. Ik wil mijn kennis nog meer toepassen, het liefst in een organisatie die Lean-gericht is. En dan ook de mensen waar ik mee werk opleiden om zo stap voor stap een LSS-cultuur te creëeren.”

Tip van Pieter
“Doe voordat je een opleiding begint een aantal gratis cursussen van Skoledo. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat de opleiding inhoudt en de manier waarop Skoledo de materie aanbiedt. Zo kun je voor jezelf bepalen of dit wel of niet bij je past.”

Zelf uitproberen? Bekijk al onze Lean Six Sigma opleidingen.