“Het is soms even ploeteren, maar de waardering is hoog”

Vooral het meedenken van Skoledo waardeert Edward Jungeling van Hogeschool Windesheim in het e-learningaanbod in zijn lessen. En dat is nodig, want waar de ene leerling “ploetert” door de Lean Six Sigma Yellow Belt, wil de ander graag de Green of zelfs de Black Belt doen.

 “De kracht van de learnings vind ik het lesaanbod; ze tonen bijvoorbeeld geen fancy filmpjes, maar komen met authentieke beelden, waaruit kennis spreekt. Ja, leerlingen ploeteren in het begin nog wel eens met de lesstof; ze vinden het dan veel wat ze moeten doen. Maar per saldo spreken het aanbod en het certificaat enorm aan. Dat zie je terug in de waarderingscijfers. Onze Bedrijfskundestudenten volgen vanuit het vak Operations Management de Lean Six Sigma Yellow Belt, Green Belt en module Kwaliteitsmanagement van Skoledo. De theoretische uitleg hoeven wij daarmee dus niet meer te doen, en dat scheelt ons als docenten tijd. Juist de voortgangscijfers geven mij – in tegenstelling tot de hoorcolleges – de informatie om bepaalde onderwerpen nog eens door te nemen.”

Samen kijken naar maatwerk
“Het sterke punt van Skoledo is dat ze actief meedenken met studenten. Als een student bijvoorbeeld twee keer gezakt is, nemen we met hen door hoe we die studenten op een andere manier kunnen ondersteunen om tenminste de kennis te doorgronden. Dat gaat dan soms om maatwerk, zoals een tussentoets. Die service en snelheid van handelen was voor mij ook de reden om mijn Green-to-Black Belt bij Skoledo te gaan volgen. Een leuk toeval is dat ik Gosse Korte twintig jaar terug zelf nog les gegeven heb, en nu eigenlijk les van hem krijg. Met mijn Green Belt en onderwijs- en bedrijfservaring was de Green-to-Black Belt een soort van Aha-Erlebnis, hoewel de eindtoets soms best even lastig was.”

Processen veranderen, leerstijlen veranderen mee
“Het is opvallend dat de vierdejaars studenten vaak echt getriggerd raken door de Green Belt. Ook veel studenten kiezen met een minor Supply Chain Management voor verdieping met het volgen van de Green Belt. Sommigen zouden vervolgens het liefst direct ook de Black Belt doen. Tweedejaars gaan bij het uitvoeren van de praktijkopdrachten of tijdens hun stage pas echt zien dat de handvatten van de Yellow Belt goed aansluiten bij hetgeen ze doen. Tijdens bedrijfsbezoeken aan bijvoorbeeld Coca-Cola, Yakult en Scania zien ze dat daar ook volgens Lean Six Sigma gewerkt wordt. Toch zie je dat de wereld blijft veranderen, al is het alleen maar door het toegenomen thuiswerken. Fouten signaleren kan je ook op andere manieren doen dan alleen aan de productielijn; zo ook veranderen manieren van kennis tot je nemen. Het is belangrijk om daar ook als Skoledo in mee te gaan.”