De perfecte pitch

Iedereen heeft weleens een moment waarin je een pitch moet geven over jezelf. Hetzij tijdens een sollicitatie, verjaardag, speeddate of waar dan maar ook. We hebben er allemaal weleens mee te maken. Soms ook in situatie dat je er misschien wat minder goed op voorbereid bent. Sta je dan moet je mond vol tanden? Of weet jij in een korte tijd een ijzersterk verhaal over jezelf neer te zetten? Goed nieuws, een pitch kun je eigenlijk super goed voorbereiden! Hoe je dat doet? Dat vertellen we je in dit artikel aan de hand van 7 principes. Heb jij eigenlijk al een super goede pitch voor jezelf? Misschien is het toch interessant om dit artikel te lezen, wellicht kun je daarna een nog betere pitch neerzetten.

Het boek ‘De perfecte pitch’ van Bill McGowan beschrijft 7 principes voor een perfecte pitch. Deze lichten we hieronder kort toe ⬇️

 1. Headline principe
  Vang de aandacht met het beste materiaal dat je hebt. Begin met een pakkend en intrigerend zinnetje zijn. De luisteraar moet bij zichzelf denk: ‘WOW! Daar wil ik meer van weten’.
  .
 2. Scorsese principe
  Houd de aandacht vast. Dit kun je doen door middel van beelden die je gebruikt ter illustratie van je verhaal. Bouw met je woorden verhalen op die zo meeslepend zijn dat de luisteraar elk detail tot zich wil nemen.
  .
 3. Pastasaus principe
  Zorg dat de verveling niet toeslaat bij luisteraar. Ga dus niet lang door over een onderwerp, en dik deze niet aan. In plaats daarvan hoe je het zo smakelijk en kort mogelijk.
  .
 4. Antibumperkleef principe
  De snelheid waarmee je spreekt, zou rechtstreeks gerelateerd moeten zijn aan hoe zeker je bent van de volgende zin die je gaat zeggen. Hoe zekerder je bent, hoe sneller je zult spreken.
  .
 5. Stelligheids principe
  Niet alleen je woorden vertellen het verhaal, je lichaam doet dit ook. Hoe je jezelf presenteert is dus sterk afhankelijk van onder andere houding. Zorg ervoor dat je een zekerheid uitstraalt. Sta rechtop, kijk de luisteraar aan, pas je stemgebruik en woorden aan op je verhaal.
  .
 6. Nieuwschierigheids principe
  Boezem vertrouwen in door oprecht interesse aan de dag te leggen. Praat alsof er geen plek is waar je liever zou willen zijn. Richt je alleen op de gesprekspartner. Ben je in een drukke omgeving? Probeer zo veel mogelijk de aandacht te houden bij je gesprekspartner..
  .
 7. Draper principe
  Wanneer je de serie ‘Mad Men’ hebt gekeken dan ben je waarschijnlijk al bekend met dit principe.  Don Draper, de hoofdpersoon uit de serie, past ditprincipenamelijk geregeld toe. De beste manier om bij de kern te blijven, is ervoor te zorgen dat de voortgang en het onderwerp jouw sterke punten ten goede komen. Als de discussie een andere kant uitgaat, of afdwaalt naar een gebied waarop jij je niet van je beste kant kunt laten zien, dan moet je ervoor zorgen dat je weer op de juiste koers komt. Stelt iemand een vraag die jou eigenlijk niet bevalt? Probeer je dan in die persoon te verplaatsen en kom er zo achter waarom deze persoon die vraag stelt. Dit geeft je meer informatie en zo kun je proberen het gesprek weer de kant op te sturen die jou het beste uitkomt.

Ben je nieuwsgierig wat er nog meer komt kijken bij een goede pitch? Hoe je effectief kunt netwerken? Hoe je jouw talenten verder ontwikkeld? Bekijk dan eens onze e-learning Talentvol samenwerken en projectmanagement. Deze onderwerpen (en meer) komen aan bod in deze e-learning.