9 op Springest (65 ervaringen)
CSSC geaccrediteerde opleiding
23.019 aantal tevreden deelnemers
  • Leestijd 4 minuten

  • Remco

12 angry men

Heb je binnenkort nog een keer anderhalf uur over? Dan raden we je aan om ’12 angry men’ te kijken. De film duurt ongeveer 90 minuten en laat heel mooi zien hoe groepsdruk een groot gevaar kan zijn voor effectieve teams.

Leiderschap

De film start bij een rechter in de USA die tegen de 12 juryleden vertelt dat ze tot een unaniem oordeel dienen te komen. De jury moet een jongen schuldig of niet-schuldig vinden van de moord op zijn vader. De jury bestaat uit 12 mannen, die zich in 1 ruimte terugtrekken om in conclaaf te gaan. In een warme, kleine kamer. In de eerste stemronde vindt één iemand (de leider) de verdachte onschuldig. Die ene valt dus buiten de groep. En het enige dat hij wil is praten. Praten met de anderen over de zaak. Dat opent mogelijkheden en bevordert een kritische instelling. Praten met iemand die we niet begrijpen of waarmee we het niet eens zijn, is dé manier om erachter te komen hoe de ander denkt. Een leider leidt ons naar plekken of tot standpunten waar we zelf in eerste instantie niet op zouden zijn gekomen.

Besluitvorming en conflicten

Nadat de leider heeft uitgelegd waarom de jongen misschien niet-schuldig zou kunnen zijn, blijkt hij niet meer de enige te zijn die niet-schuldig stemt. Er zijn vervolgens twee handlangers die ook niet-schuldig stemmen. De situatie wordt daardoor verwarrend, iets wat een groep over het algemeen wil mijden. Groepen mijden vaak verwarring en werken toe naar een snelle eenduidige oplossing. Met alle gevolgen van dien. Maar deze groep van twaalf kon niet vluchten. Ze moesten in één kamer tot een unaniem oordeel komen. En omdat ze niet kunnen vluchten en de conflicten moeten ” uitvechten” leidt dit ertoe dat ze uiteindelijk slagen om een kwalitatief goed oordeel te vellen. Bekijk onderstaande trailer van de film 12 Angry men. 

Conflicten en gezichtspunten

De film heet ’12 ANGRY men’. Ze botsen dus regelmatig flink met elkaar. Conflicten kunnen tot doorbraken en draagvlak leiden. Gedoe moet je niet onder de tafel houden, dat lijkt prettig maar leidt tot slechtere beslissingen. Helaas vertrouwen mensen binnen organisaties elkaar vaak niet voldoende om conflicten uit te spreken. Maar in teams waar mensen hetzelfde doel hebben en waar men elkaar kan aanspreken op gedrag, is een conflict een middel om te leren wat anderen vinden om zodoende verschillende gezichtspunten te begrijpen.

Diversiteit en betrokkenheid

Alhoewel in de film twaalf witte mannen in de jury zitten, is er toch veel diversiteit qua komaf en levenservaring. Ze zien de wereld allemaal verschillend. De aanname dat iedereen hetzelfde ziet en hoort klopt niet. Mentale representatie (overtuiging/ paradigma) betekent dat iedereen de wereld op een andere manier ziet. Het hebben van verschillende visies is zeer belangrijk om tot goede beslissingen te komen. Een beperkte verkokerde blik leidt vaak tot een slechte beslissing. Bij succesvolle teams worden teamleden aangemoedigd om een andere zienswijze te hanteren of een andere mening te vormen.

We leren uit de film welke aspecten zorgen voor effectieve teams, namelijk:

  1. Leiders bevorderen een kritische instelling
  2. Actief naar besluitvorming toewerken
  3. Conflicten zijn in het belang van het groepsproces
  4. Het voordeel van verschillende achtergronden
  5. Effectieve besluiten zijn gebaseerd op verschillende gezichtspunten

Meer leren?
Wil je meer informatie over groepsdruk en teamvorming? Bekijk dan ons Lean Six Sigma Black Belt e-learning!

Skoledo Bot
  • Ik sta voor je klaar om je vragen te beantwoorden! Mijn antwoord kan afwijken van de informatie op Skoledo. De informatie op Skoledo is leidend, zowel in de les-units als op de site.